Cum să realizezi fotografii culinare pentru restaurantul tău

Cum să realizezi pe cont propriu fotografii culinare pentru restaurante.
Timp de lectură: 12 minute

Dacă un preparat arată delicios, înseamnă ca este delicios. Cel puțin asta ne face creierul nostru să credem atunci când vedem o fotografie culinară reușită. Dacă o poză ne transmite imaginea unui preparat apetisant, suntem înclinați să credem că gustul acestuia este pe măsura aspectului. Acest lucru este de altfel demonstrat științific. Cu cât imaginile ne prezintă un preparat într-un mod apetisant, cu atât ne este stârnită dorința de a încerca respectivul fel de mâncare. Prin urmare fotografiile culinare pentru restaurante au puterea de a influența intenția de cumpărare prin stimularea apetitului. Pe scurt, un instrument de marketing cu beneficii semnificative.

Care sunt elementele care influențează reușita fotografiilor culinare? Cum poți realiza imagini care să aibă capacitatea de a stârni pofta clienților? Desigur că pozele culinare realizate de fotografii profesioniști sunt varianta ideală. În realitate însă, nu toate unitățile de alimentație publică își permit să apeleze la profesioniști, în special în contextul epidemiologic care a afectat industria HoReCa. Scopul articolului este să ofere niste puncte de reper acelor administratori de restaurante care, din diverse motive, nu vor sau nu pot să apeleze la servicii specializate pentru realizarea de fotografii culinare pentru restaurante.

Acest articol este un mini-ghid pregătit de echipa VilicoRest Soft Restaurant pentru administratorii de restaurante interesați să realizeze sau să îmbunătățească pozele de meniu pe cont propriu. La finalul acestei lecturi vei știi care sunt lucrurile la care trebuie să fii atent pentru ca următoarele fotografii culinare pentru restaurante pe care le realizezi să deschidă apetitul clienților.

Să începem:

Cum să realizezi fotografii culinare pentru restaurante

fotografii culinare pentru restaurante, meniu, pulpe de pui

Lumină naturală indirectă

Lumina este cel mai important criteriu pentru reușita unei poze. Cea mai bună lumină este lumina naturală indirectă. Un loc umbros într-o zi însorită este Sfântul Graal al condițiilor naturale de iluminare. O astfel de lumină imprimă pozei o luminozitate uniformă și nu nuanțează culorile, așa cum se poate întâmpla în condițiile de iluminare de interior.

În egală măsură, dacă pozezi preparatul în lumina directă a soarelui, în poze vor apărea umbre și străluciri puternic conturate. Acestea, pe lângă că nu arată ok, pot distrage atenția privitorului de la piesa centrală a imaginii, care trebuie să rămână preparatul. Deoarece difuzează lumina soarelui în mod egal, lumina naturală indirectă este o premiză pentru fotografii iluminate în mod echilibrat, fără umbre sau pete de lumină.

Un exemplu de poză realizată în lumină naturală indirectă:

fotografii culinare pentru restaurante, preparat culinar
Poză realizată în lumină naturală indirectă. Sursa: contul de Instagram al restaurantului Azalina’s, SUA

Astfel de locuri pot fi pe terasă, sub o umbrelă de soare, sau în interior în apropierea unei ferestre, însă nu în bătaia directă a razelor soarelui. Dacă ești atent, vei observa că intensitatea luminii variază pe parcursul zilei și poți alege o perioadă de zi care te avantajează mai bine. Dacă ai dificultăți în a localiza o fereastră care să nu fie în bătaia directă a razelor soarelui, ar mai fi o variantă de rezervă. Poți agăța peste fereastră un cearceaf alb care să disperseze lumina în mod egal.

După ce ai identificat locul potrivit e timpul să te gândești la poziția ideală a luminii față de preparat, raportat la camera foto. Altfel spus, unde să stai cu camera față de preparat și față de lumină. În mod ideal lumina ar trebui să bată peste preparat dintr-un lateral, precum în variantele B și C din infograficul de mai jos. Dacă lumina ar bate din spatele tău și al camerei, atunci te-ai alege cu o umbră nedorită proiectată înspre preparat. O altă variantă ar fi să faci pozele poziționat în fața preparatului: în acest caz pe o linie dreaptă ordinea de poziționare ar fi sursa de lumină – preparat – camera foto (varianta A în imaginea de mai jos). În această variantă sursa de lumină ar trebui să fie situată undeva deasupra preparatului, pentru a evita proiectarea unei umbre nedorite în prim-planul pozei.

fotografii culinare pentru restaurante, infografic sursa luminii
Poziția ideală a preparatului față de sursa de lumină

Blițul nu este compatibil cu fotografiile culinare din același motiv din care este bine de evitat lumina naturală directă. Blițul doar adaugă în poze reflexii și umbre nedorite. Prin utilizarea blițului lumina este dispersată total dezechilibrat – planul apropiat este supraexpus iar fundalul este mai întunecat.

fotografii culinare pentru restaurante, cu sau fara blit
Fotografia din stânga a fost făcută folosind blițul, iar cea din dreapta se bazează doar pe iluminarea naturală. Sursa: Profoodblogger.com

Încadrarea

Elementul central al pozei

Încadrarea este un termen generic care se referă la mai multe lucruri, dar în primul rând la elementul central al pozei, la ceea ce vrei să se rețină cu precădere din poză. O compoziție bună îl face pe privitor să înțeleagă imediat care este punctul de interes al pozei, fie că este întreaga farfurie sau un element anume, cum ar fi o măslină sau brânza topită de pe o pizza.

De cele mai multe ori felul în care trebuie să așezi preparatul în cadrul imaginii pentru a atrage atenția este unul evident; însă atunci când vrei să scoți în evidență doar o anumită parte a acestuia, cum ar fi felul în care se prelinge brânza topită dintr-un sandwich și nu tot sandwich-ul, atunci va trebui să ai în vedere conceptul de mai jos și să ajustezi cadrul în mod corespunzător.

Regula treimilor

Conceptul se referă la împărțirea cadrului în treimi – se și numește de altfel regula treimilor. Imaginează-ți că peste cadrul imaginii ai trasate două linii verticale și două orizontale, rezultând astfel un grilaj cu nouă pătrățele – ca la sudoku. Regula spune că cele mai importante elemente ale compoziției, cele pe care vrei să le evidențiezi în fotografie, ar trebui să fie poziționate la intersecția sau de-a lungul liniilor, precum în imaginea de mai jos:

regula treimilor in fotografii culinare pentru restaurante
Regula treimilor în realizarea de fotografii culinare pentru restaurante

Subiectul nu trebuie să fie direct pe o intersecţie. Cât timp este în schimb aproape de aceasta, imaginea va fi dinamică şi bine compusă.

Prin respectarea acestui concept rezultă poze mai familiare și atrăgătoare – poziționarea subiectului respectând această regulă a treimilor este un principiu foarte utilizat de altfel, de la filme și fotografii până la picturi și design grafic.

Din ce unghi iese fotografia mai bine?

Încadrarea preparatului în imagine este doar un element al compoziției – va trebui de asemenea să decizi care este cel mai bun unghi pentru a poza preparatul. O pizza rotundă, plată, va arăta cel mai bine dacă este pozată de deasupra, în timp ce o înghețată la cornet ar ieși cel mai bine dintr-un unghi de 45°, deoarece acesta ar evidenția conturul tridimensional al globului de înghețată. Un burger va arăta excelent dacă este pozat de la același nivel. Cel mai bun mod de a învăța? Pozează din mai multe unghiuri până când îți perfecționezi instinctele.

O capcană pe care ai vrea să o eviți este înclinarea camerei telefonului sau a aparatului în timp de pozezi. Începătorii sunt tentați să creadă că o ușoară rotire a camerei în sensul sau invers acelor de ceasornic ar putea crea o poză mai interesantă, însă în realitate doar încurcă privitorul și face să pară că farfuria/preparatul are o poziție nefirească. Cel mai indicat este să păstrezi camera în poziție dreaptă.

Cu sau fără zoom in/out?

Ultimul element pe care trebuie să îl decizi, legat de încadrare, este dacă fotografia ar beneficia sau nu de zoom in sau zoom out. Preparatul ar ieși mai bine în poză dacă ai surprinde întreaga farfurie plus un pic de context, sau dacă ai surprinde mai degrabă un anumit element de pe aceasta? Uneori concentrarea pe un singur element al preparatului poate crea o poză mai bună. De exemplu un zoom in pe o singură chiflă dintr-un platou sau coșuleț cu mai multe chifle poate fi mai de efect. Tot așa, un zoom out la o masă pe care sunt aranjate diverse sortimente de brânzeturi poate crea o imagine mai interesantă decât dacă ai surprinde mai degrabă o singură bucată sau felie de brânză.

Decor și decorare

Acum că am stabilit care sunt lucrurile de bază, este timpul pentru distracție. Și anume, alegerea și adăugarea în cadru a unor obiecte de decor. Creativitatea în selectarea și popularea scenei cu elemente de recuzită poate ridica rezultatul final la un cu totul alt nivel. Trucurile următoare îți vor părea utile în special pentru fotografierea unor preparate care prin natura lor nu sunt fotogenice, cum ar fi de exemplu tocănițele.

Farfuria

Farfuriile pătrate sau dreptunghiulare sunt în general mai greu de pozat decît cele rotunde – pot părea trapezoidale sau deformate, în special dacă sunt pozate de la același nivel. De asemenea, farfuriile de dimensiuni mai mici sunt mai potrivite, deoarece marginile farfuriei fiind mai înguste rămâne mai puțin spațiu gol, iar preparatul pare mai proeminent.
Farfuriile decorate, respectiv cele în culori luminoase pot fi o modalitate excelentă de a imprima personalitate preparatelor cu aspect mai tern, dar trebuie avut grijă să nu distragă prea mult privirea de la preparat.

Accesorii

Accesoriile adaugă personalitate pozei și ajută totodată privitorul să înțeleagă mai bine dimensiunea reală a preparatului. Șervețele, tacâmuri, pahare, flori sau alte elemente de decor pot echilibra aspectul întregii compoziții, iar fotografia devine brusc mai interesantă. Ține cont și de coloristică – o privire rapidă după Roata Culorilor pe internet te ajută să alegi combinații potrivite – culorile complementare, cele care sunt situate diametral opus pe roată, arată întotdeauna bine împreună. La fel ca la alegerea farfuriei, evită să adăugi accesorii în exces, care să distragă atenția: mâncarea este cea care trebuie să rămână vedeta pozei.

Ornează mâncarea

Mâncarea de linte nu este fotogenică? Îi poți presăra ceva desupra. Adăugarea de microplante, brânză rasă sau topinguri este o metodă bună pentru a decora un fel de mâncare, chiar și pe cele cu aspect plictisitor. În alegerea elementelor de ornare ghidează-te mai ales după culorile care ar putea spori frumusețea preparatului, desigur în măsura în care combinația culinară rezultată își păstrează sensul.

Fundalul

Încearcă să fii creativ și cu fundalurile pozelor. Pe lângă utilizarea mesei sau a blatului de lucru din zona de preparare a mâncării mai poți jongla și cu diverse fețe de masă, funduri de lemn sau de piatră. O bucată de scândură sau o masă băițuită cu lac închis imprimă un aer oarecum atemporal, dar alteori un fundal cu o suprafață simplă, fără textură, este mai potrivit.

Interacționează cu preparatul

Dacă un preparat este lipsit de volum, gândește-te să pui pe cineva să ia o cu furculiță sau lingură din el, iar poza să fie focusată pe acest aspect. Ai grijă ca manichiura persoanei care face acest lucru să fie îngrijită, dacă o incluzi în cadru. Împrăștierea câtorva firmituri în cadru poate de asemenea să inducă un sentiment de interactivitate care face ca mâncarea să pară mai apetisantă.

Fotografii culinare pentru restaurante: alte sfaturi mărunte

fotografii culinare pentru restaurante, inghetata

Atenție la așteptările false

Un aspect de care trebuie să fii conștient în demersul tău fotografic este că fotografiile de meniu pe care le realizezi creează niște așteptări din partea clienților. Dacă un preparat arată într-un fel în poze și în alt fel atunci când ajunge sub ochii clientului, acela este un moment în care i-ai spulberat așteptările.

Prin urmare acuratețea fotografiilor este importantă. Chiar dacă în fotografii preparatele sunt stilizate, imaginea lor nu trebuie să se îndepărteze prea mult de realitate, în special în ceea ce privește mărimea porției, cantitatea diverselor ingrediente individuale unde este cazul – de exemplu la sandwichuri, și aspectul general al preparatului.

Ajută mâncarea să arate mai proaspăt

Știm că ingredientele preparatelor tale sunt proaspete, însă acest lucru nu se transpune întotdeauna perfect în poze. Pentru a face salatele sau legumele să aibă un aspect proaspăt, un spray cu apă rece pulverizată deasupra le conferă o ușoară licărire, iar un spray cu ulei va funcționa la fel în cazul preparatelor gătite.

Studiază fotografiile de meniu ale altora

Acordă-ți câteva minute în care să cauți pe Google sau pe Pinterest fotografii culinare pentru restaurante pe care apoi să le analizezi urmărind informațiile de mai sus și vei obține astfel o grămadă de idei creative pentru următoarele poze.

Echipamente de lucru

supa crema, fotografii culinare pentru restaurante

Pentru poze bune ai nevoie de o cameră bună. Desigur că aparatura profesională îți aduce rezultate mai bune, însă poți face fotografii culinare pentru restaurante suficient de atractive și cu tehnologie mai accesibilă, tocmai aceasta este ideea. Pentru fotografia culinară felul în care faci pozele contează cel puțin la fel de mult ca aparatura în sine, însă chiar și așa nu te poți baza pe aparate de acum 10 ani. Cum evaluezi dacă aparatura de care dispui deja este totuși suficient de ok pentru poze de meniu?

Telefon

La cât de mult au evoluat telefoanele mobile, performanțele unui smartphone de top la nivel de fotografie se apropie de cele ale unui aparat foto. În cazul în care te gândești să cumperi un smartphone anume pentru realizarea pozelor de meniu, găsești pe internet destule recenzii despre telefoane în funcție de calitatea fotografiilor pe care le poți face cu ele.
Ca idee însă, iPhone-urile sunt telefoane suficient de bune pentru pozele de meniu. Dacă ai de la un iPhone 8 sau 10 în sus problema este rezolvată. Smartphone-urile Samsung începând cu Galaxy S8 sau Galaxy S9 au de asemenea camere foto suficient de bune.

Aparat foto

Dacă ții să folosești un aparat de fotografiat compact, obiectivul acestuia este criteriul determinant. Este nevoie de un obiectiv care să lasă să intre multă lumină. O deschidere maximă largă a diafragmei înseamnă că obiectivul lasă să pătrundă mai multă lumină, ceea ce este util şi în condiţii de luminozitate mai redusă. Prin urmare ai grijă ca obiectivul să aibă o deschidere maximă largă a diafragmei de f/2,8 sau mai mare (respectiv un număr „f” mai mic).

Trepied

Reducerea tremurului mâinii este esențială pentru obținerea unei poze clare. Orice tremur se transpune în poză într-o estompare, iar aceasta este cu atât mai puternică cu cât distanța dintre cameră și preparat este mai mare. Prin stabilizarea camerei nu mai trebuie să îți faci griji pentru eventualele mișcări involuntare ale mâinilor când fotografiezi. De aceea, dacă ai posibilitatea, utilizarea unui trepied este binevenită.

Dacă nu ai un trepied sprijină-ți coatele sau mâinile pe ceva solid, precum marginea mesei sau un scaun, sau dacă nici aceasta nu este o posibilitate atunci poți încerca să sprijini direct aparatul sau telefonul un obiect – chiar și de un pahar.

Programe de editare foto gratuite

fotografie culinara, cappuccino, frisca, biscuiti

Pe vremuri programele de editare foto erau apanajul fotografilor profesioniști, deoarece erau complicate și contra cost. În zilele noastre însă, odată cu apariția a zeci de programe de editare foto gratuite, fotografii amatori au posibilitatea să îmbunătățească pozele după ce au fost făcute, pentru că uneori, în ciuda eforturilor depuse, pozele nu ies totuși chiar așa cum ai vrea să iasă.
Acum există aplicații gratuite, atât pentru mobil cât și pentru desktop, utilizate inclusiv de profesioniști, care te pot ajuta să ajustezi luminozitatea, contrastul, saturația, dar și să adaugi logo-ul restaurantului tău pe poze. Mai jos sunt doar câteva din cele mai utilizate, însă pe internet vei găsi recenzii pentru zeci de astfel de programe, deci ai de unde alege.

Snapseed

Versiuni: aplicație pentru Android, iPhone, program desktop

Snapseed este un editor foto dezvoltat de Google. Are toate funcțiile de bază pe care le-ai aștepta de la un astfel de program, precum redimensionare, ajustare saturație, contrast, luminozitate, filtre, dar ceea ce îl deosebește de alte programe similare este faptul că permite să editezi și doar părți localizate din fotografie. În plus, salvează istoricul editărilor ceea ce îți permite să te întorci la modificările făcute anterior.
Unele dintre funcționalitățile aplicației necesită ceva mai multe cunoștințe de fotografie, dar, în general, Snapseed este destul de ușor de utilizat.

Lightroom

Versiuni: aplicație pentru Android, iPhone, program desktop

Lightroom este dezvoltat de Adobe și are avantajul că este singura aplicație care permite editarea unui număr mare de fotografii. În plus, funcționează bine și cu imagini la rezoluție mare. Funcționalitățile principale includ ajustarea luminii, a culorii și a micilor detalii, există și câteva filtre prestabilite. Include și o funcție de editare a mai multor fotografii în același timp, utilă atunci când vrei să realizezi exact aceleași modificări pentru un set întreg de imagini, dar funcțiile avansate sunt disponibile doar în versiunea premium.

VSCO

Versiuni: aplicație pentru Android, iPhone

VSCO îți permite să faci poze direct din aplicație. Punctul forte sunt filtrele, care sunt destul de subtile și nu încarcă poza. Include desigur și funcționalități de bază precum decupare, vignettes, borders sau adjustments și poți ajusta contrastul, expunerea sau tonurile pielii.

GIMP

Versiuni: program desktop

GIMP este fără îndoială cel mai cunoscut program desktop gratuit pentru editarea fotografiilor, însă tocmai faptul că include o multitudine de funcționalități, deci necesită un pic de învățare, îl face mai greu de utilizat de către începători. Poți găsi tutoriale inclusiv în limba română, iar pe măsură ce capeți experiență vei constata că este un program foarte eficient.

⋆⋆⋆⋆⋆

Ține cont că fotografiile culinare care își păstrează aspectul natural au mai multă credibilitate decât cele care au fost editate până la nivel de fotografii de stock. Oricum, prin fotografiile de meniu urmărești să compensenzi distanța fizică dintre clienți și preparatele tale prin crearea unei prezentări vizuale cât mai atractive, dar nu vrei să te îndepărtezi prea mult de felul în care preparatul arată în realitate pentru a nu dezamăgi apoi așteptările clienților.

Exemple fotografii culinare pentru restaurante: așa da, așa nu

Așa da

fotografie culinara, pulpe de pui si salata

Acesta este un exemplu bun de imagine fotografiată de deasupra. Culorile contrastează frumos cu fundalul, iar prezența tacâmurilor ajută clientul să înțeleagă mărimea reală a preparatului.

fotografie culinara, burrito

Sandwich-urile și wrap-urile sunt mai greu de pozat deoarece este greu de ilustrat conținutul acestora. O idee bună este să le aranjezi astfel încât oamenii să poată vedea cum arată înăuntru.

fotografie culinara, bruschette background atemporal

Culorile dau bine împreună iar focusul este pe preparat. Elementele de decor creează un context atemporal și indică mărimea preparatului.

fotografie culinara, supe crema

Supele cremă sunt monocrome, dar prin ornare le conferi în poză un plus de culoare și textură.

fotografie cullinara, pizza, interactiune

Ridicarea unei felii evidențiază modul în care se prelinge brânza, iar legumele din fundal ajută la înțelegerea dimensiunii preparatului.

fotografie culinara, clatite cu sirop

Iată un exemplu de decupare a farfuriei și zoom in pe preparat. Cadrul apropiat evidențiază mai bine textura clătitelor.

Așa nu

fotografie culinara, pizza

Prea aproape
Nu te apropia într-atât încât să nu se mai poată distinge mărimea și ingredientele preparatului.

fotografie culinara, orez cu legume

Aspect sărăcăcios
Deși textura preparatului se vede frumos, aspectul general al pozei este simplist prin lipsa unor elemente de decor.

fotografie culinara, clatite

Compoziție prea încărcată
În această poza atenția fuge mai degrabă pe elementele de decor, care sunt mai vizibile decât preparatul în sine.