Modele de design coduri QR pentru restaurante – template-uri grafice pentru inspirație

Modele coduri QR restaurante.
Timp de lectură: 8 minute

În contextul post-pandemic actual oamenii sunt mai atenți la ce și cum sunt nevoiți să atingă când ies în oraș. Proprietarii de restaurante știu că oaspeții nu sunt dispuși să facă rabat de la igienă și își doresc o experiență culinară sigură atunci când aleg să ia masa în oraș. 

Care sunt obiectele cele mai pline de microbi în restaurante?

Capacul de la toaleta localului? Acesta a fost și prima noastră idee. Oricât de uimitor ar părea, se pare că pe primul loc în topul celor mai pline de microbi obiecte din restaurante se află însă … meniurile tipărite. 

ABC News, divizia de știri a rețelei de televiziune American Broadcasting Company, a facut un studiu în acest sens. Au fost prelevate și analizate mostre de pe cele mai uzitate obiecte din localuri. Concluziile au fost că meniul tipărit adăpostește până la 185.000 microbi pe cm². Prin comparație, toaleta ar avea doar între 500 – 1000 microbi pe cm². De curiozitate, locul doi în topul celor mai contaminate obiecte din restaurante este ocupat de … solnițe. 

Se pare că nici pe meniurile plastifiate nu te poți baza prea mult, în special dacă se udă. Cum plasticul nu absoarbe umezeala, agenții patogeni au la dispoziție mai mult timp să se înmulțească, până la evaporarea lichidului. 

Ar fi fost utile niște studii mai apropiate de zona noastră geografică, însă până la urmă felul în care oamenii folosesc obiectele în restaurante este cam același peste tot în lume. Indiferent cât de relevante ne par rezultatele studiilor de acest fel, un lucru este cert: clienții au o anumită reticență în a atinge meniurile tipărite, fie ele dezinfectate sau nu. 

Meniurile digitale prin scanare cod QR = clienții pot să vadă meniul fără să îl atingă

Una din cele mai eficiente modalități pentru a oferi o experiență culinară igienică în restaurante este utilizarea codurilor QR. Prin implementarea meniurilor digitale cu scanare cod QR le oferi clienților posibilitatea să evite atingerea meniului tipărit, și să vadă în schimb meniul direct pe telefonul lor mobil. 

Întrebarea este: ești dispus să implementezi și în localul tău o astfel de soluție? Dacă da, clienții îți vor răsplăti efortul pe măsură. Mesele vor fi pline și oamenii vor sta la coadă ca să comande :). Ei bine, poate lucrurile nu vor sta exact așa doar prin simpla implementare a meniurilor digitale. Oricum însă, clienții vor vedea și vor aprecia faptul că iei în serios sănătatea și siguranța lor.

De unde obții codul QR pentru meniul restaurantului tău

Codurile QR sunt versatile. Le poți plasa în orice locuri ușor vizibile din restaurantul, pizzeria, sau unitatea pe care o conduci. Făcând acest lucru bifezi primul și probabil cel mai important pas pentru oferirea unei experiențe culinare contactless, conform cu așteptările post-pandemice ale clienților.

De unde faci rost de cod? Este simplu.

Generatoare de coduri QR gratuite

Presupunând că ai deja un meniu online, fie PDF, fie mobile-friendly, poți să generezi un cod QR de unul singur, în baza link-ului spre meniu. 

Există o grămadă de site-uri unde poți genera un cod QR. Mai mult decât atât, foarte multe sunt complet gratuite. Gratuit sună foarte bine, dar înainte să te bucuri ar trebui să știi că utilizarea lor implică asumarea unor riscuri.

Ceea ce face riscantă utilizarea site-urilor gratuite nu este codul QR care rezultă în sine. Ceea ce face riscantă utilizarea site-urilor gratuite este faptul că te bazezi pe un serviciu negarantat pentru a redirecționa clienții către meniul online. Dacă site-ul lor are probleme, și codul tău QR va avea probleme. Pot să apară probleme cu scanarea și nu vei avea cui să te adresezi ca să le rezolve. Pot să apară căderi temporare ale serviciului, sau site-ul respectiv poate dispărea la un moment dat cu totul, și odată cu el și valabilitatea codului tău. Nimeni nu îți va garanta securitatea și funcționarea neîntreruptă a serviciului. Practic, ești la mila lor. Pe lângă aspectul acesta, mai sunt și alte riscuri, în special de securitate, dar și de confidențialitate a datelor.

Coduri QR contra cost

Serviciile contra cost obligă la existența unor standarde și garanții în ceea ce privește stabilitatea și securitatea serviciului. Ca să nu mai zicem de suport tehnic dacă și oricând vei avea nevoie. Utilizarea generatoarelor gratuite nu îți oferă nimic din toate acestea. Ideal ar fi să alegi o companie care îți poate oferi un serviciu stabil, accesibil, iar codul QR să vină cu tot cu design grafic, gata de tipărire.

Dar dacă meniul restaurantului tău nu este online?

În cazul acesta ai nevoie de un serviciu care să includă realizarea unui meniu digital + codul QR aferent. 

Compania noastră spre exemplu ajută restaurante, pizzerii, cafenele, hoteluri, etc., de pe cuprinsul întregii țări cu servicii complete de meniu digital prin scanare cod QR. Nu doar codul QR, dar și meniuri digitale mobile-friendly. Serviciile noastre includ suport, mentenanță și garanția unui serviciu oferit de o companie care deservește industria HoReCa încă din 2011.

Meniu digital în format PDF – de ce nu este chiar ok

Deschiderea unui meniu PDF după scanarea codului QR este un mod acceptabil de a avea un meniu digital, însă nu este întotdeauna optim. PDF-urile presupun o serie de limitări: nu pot fi editate – trebuie înlocuite pentru a reflecta schimbările de meniu, nu includ funcție de căutare a preparatelor după denumire, nu sunt optimizate pentru utilizarea pe mobil și e posibil și să nu fie indexate de Google – mai ales dacă textul este salvat ca imagine.

Modele coduri QR restaurante

Ai nevoie de inspirație pentru designul codului QR al restaurantului tău? Am pregătit o serie de modele de design pentru codurile QR. Îl poți folosi pe oricare dintre ele ca punct de plecare pentru designul codului QR al localului tău – indiferent dacă ai un meniu digital oferit de compania noastră sau nu. 

Dacă alegi să implementezi meniul digital prin scanare cod QR prin serviciile companiei noastre, vom personaliza oricare din template-urile de mai jos cu culorile și textele dorite, sau vom crea un șablon complet nou, conform cu ceea ce îți dorești. Acest serviciu este inclus în preț, iar șablonul va fi livrat în format gata de imprimare.

Modele grafice verticale pentru cod QR restaurante

Modele grafice orizontale pentru cod QR restaurante 

Model grafic orizontal pentru cod QR restaurant #1

model grafic cod qr restaurant, orizontal

Model grafic orizontal pentru cod QR restaurant #2

model grafic cod qr restaurant, orizontal

Model grafic orizontal pentru cod QR restaurant #3

model cod qr restaurant, orizontal

Model grafic orizontal pentru cod QR restaurant #4

modele coduri qr restaurante, orizontal

Model grafic orizontal pentru cod QR restaurant #5

modele coduri qr restaurante, orizontal

Idei de amplasare a codului QR în restaurant

Meniul tipărit
Includerea codului QR în meniul fizic poate părea contradictorie. Codurile QR au tocmai rolul de a evita necesitatea atingerii meniurilor clasice. În practică, codurile QR funcționează mai degrabă ca o alternativă la meniurile fizice, decât ca un înlocuitor direct.

Majoritatea clienților au cunoștințele tehnice pentru a scana și utiliza un cod QR. Însă tot timpul vor exista și clienți care nu vor avea idee cum funcționează. Păstrarea unor meniuri clasice este o idee bună. Astfel, clienții vor putea comanda după cum le este mai comod: din meniul tipărit sau din cel digital.

Suport plexiglass
Suporturile din plexiglass se pretează pentru amplasare pe mese. Acestea au avantajul că suportul de plastic protejează insertul de hartie, și poate fi șters și igienizat când este cazul.

Călăreți (table tent-uri)
Similar cu stativele din plexiglass, călăreții sau table tent-urile pot fi amplasate în special pe mese.  

Cărțile de vizită
Utilizezi cărti de vizită pentru promovarea localului tău? Include și codul QR către meniul digital.

Flyere 
Utilizezi flyere pentru promovarea restaurantului tău? Afișează pe ele și codul QR al localului tău.

Afișe
Permit afișarea codului QR pe ușă sau eventual o fereastră a localului.

Naproane
Naproanele sau placemat-urile de hârtie pot fi personalizate să includă codul QR.

Ambalajele de hartie 
Dacă utilizezi ambalaje de hârtie, le poți personaliza pentru a include codul QR. Sacoșele de hârtie, autocolantele sau orice alt tip de ambalaje, se pretează pentru afișarea codului spre meniul digital.