Calcul declarație nutrițională restaurante

Dispozițiile ANPC


Conform cerințelor ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor), restaurantele trebuie să ofere informații nutriționale relevante despre preparatele și băuturile pe care le servesc. Termenul limită pentru conformare este 15 martie 2023. Potrivit ANPC aceste cerințe sunt menite să ajute consumatorii să facă alegeri alimentare mai informate și să ofere transparență în ceea ce privește conținutul nutrițional al alimentelor și băuturilor servite în restaurante.

Obligativitatea se referă la indicarea următoarelor informații:

  • Tipului și a cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20g în cadrul produsului finit
  • Informațiile nutriționale inclusiv informații despre valoarea energetică, grăsimi, carbohidrați, proteine și alți nutrienți
  • Aditivii

Care sunt unitățile de alimentație publică vizate


Toate unitățile de alimentație publică intră sub incidența noilor dispoziții, atât cele cu vânzare directă, cât și cele care practică vânzările online sau telefonice, indiferent de profilul acestora. Câteva exemple: restaurante, baruri, pizzerii, cafenele, fast-food inclusiv cele cu drive-in, cantine, unități de cofetărie, patiserie, ceainării, terase, săli de evenimente.

Unde trebuie afișate informațiile

Conform dispozițiilor ANPC afișarea informațiilor nutriționale trebuie să fie clară și ușor de înțeles pentru consumatori. Unitățile cu vânzare directă vor afișa aceste informații în fiecare meniu existent, dar pot fi folosite alternativ sisteme de afișaj digital, coduri QR. Ospătarii, în cazul în care sunt solicitați în acest sens, trebuie să poată oferi consumatorilor aceste informații.

În cazul unităților cu vânzare online informațiile trebuie publicate atât pe pagina web prin care se preiau comenzile, și trebuie totodată să însoțească comenzile expediate (pe ambalaj sau eticheta de preț).

În cazul comenzilor telefonice operatorul trebuie să poată răspunde eventualelor solicitări ale clienților despre acest tip informații.

Concret, ce informații trebuie afișate


Ingredientele, aditivii și declarația nutrițională, după cum urmează:

Ingredientele: trebuie indicat tipul și gramajul fiecărui ingredient care depășește o pondere de 20g în cadrul produsului finit. ANPC a oferit un exemplu pentru acest tip de informații:
Exemplu: mușchiuleț de porc – 140g, cu garnitură de orez cu legume – 140g [orez, apă, legume – 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantitati variabile), ulei vegetal, sare, potențator de aromă: glutamat de sodiu].

Aditivii: trebuie indicată denumirea categoriei urmată de codul numeric UE sau denumirea specifică.
Exemplu: Acidifiant: E 330 sau Acidifiant: acid citric.

Declarația nutrițională:
Declarația nutriţională trebuie să conțină:

  • valoarea nutrițională exprimată în Kj și kcal
  • cantitatea de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare exprimate fiecare în g.

În cazul în care se extinde numărul elementelor nutriționale înscrise, se va înscrie declarația nutrițională completă, respectiv:

  • valoarea energetică exprimată în Kj și Kcal
  • cantitatea de grăsimi, de acizi grași saturați, de glucide, de zaharuri, de proteine și de sare exprimate în g.

Totodată este obligatoriu să fie indicați alergenii și preparatele care provin din congelate.

Cum rezolvă softul pentru restaurant VilicoRest aceste obligativități

Ingredientele, alergenii și aditivii se introduc în program în zona de rețetar. Rețetarul cumulează informațiile privind produsele, rețetele și stocurile. Informațiile introduse sunt folosite de program atât pentru evidența exactă a materiilor prime, scăderea din stoc făcându-se automat pe baza cantităților folosite în rețetele preparatelor vândute, cât și pentru calculul declarației nutriționale.

Declaratia nutriționala restaurante

Introducerea ingredientelor și a produselor finite se face prin adăugarea informatiilor specifice – tipul/denumirea și cantitatea exprimată în g/kg sau ml/l. Rețetele pot fi modificate, filtrate sau șterse cu usurință.

După introducerea informațiilor despre ingrediente programul calculează automat prin medie ponderată valoarea nutrițională a preparatelor bazate pe rețetar.

Declarația nutrițională cuprinde:

  • Valoarea energetică exprimata în Kj și kcal precum și următoarele cantități exprimate în grame:
  • Cantitatea de grăsimi, defalcată în acizi grași saturați, mononesaturați și polinesaturați
  • Cantitatea de glucide defalcată în zaharuri, polioli și amidon
  • Cantitatea de fibre
  • Cantitatea de proteine
  • Cantitatea de sare
  • Cantitatea de salatrim
  • Cantitatea de alcool etilic
  • Cantitatea de acizi organici

Clienții VilicoRest beneficiază de aceste opțiuni fără costuri suplimentare, iar pentru clienții noi aceste opțiuni sunt incluse automat în costul de licență sau de abonament.

Celor interesați le oferim posibilitatea să testeze programul timp de o lună de zile. Este gratuit și fără nici un fel de obligații de cumpărare la expirarea perioadei de testare. Beneficiezi de un training gratuit și primești rapid răspunsuri la orice întrebări ai avea – fără nici un fel de obligații.

Interesat? Scrie-ne la contact@vilicorest.ro sau sună la numărul 0771 655 228.